Menu

Jul 2021

Censuur op Sociale Media

Artikel
Video van BlckBx verwijderd

De afgelopen periode worden er steeds vaker video's verwijderd van YouTube en andere sociale media, omdat deze niet aan de gebruikersvoorwaarden voldoen, of, zoals bij Blckbx afgelopen week, omdat de informatie als misleidend wordt bestempeld. De video is nog steeds zichtbaar op het eigen kanaal van BlckBx.

In de video die verwijderd is, wordt een cardioloog aan het woord gelaten die kritisch is op het corona-beleid. Een cardioloog moet een bijdrage kunnen leveren aan het debat, zou je denken. Maar YouTube denkt daar blijkbaar anders over, en niet alleen over deze video. Met als gevolg dat een commerciële partij in Sillicon Valley aardig wat invloed heeft op het publieke debat. Een private partij mag zich weliswaar beroepen op eigen voorwaarden, maar hier zitten wel grenzen aan.

Meer informatie over deze materie is te lezen op dit blog waarin Teun Pouw, advocaat IT-/IE-recht en BMM-merkengemachtigde duiding geeft.

'Het recht op vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht dat van groot belang is in een vrije democratische samenleving, ook als het gaat om uitingen die strijdig zijn met de heersende opinie. Juist nu de coronacrisis zorgt voor meer wantrouwen tegenover overheid, pers en wetenschappers – gevoed door allerhande complottheorieën en desinformatie – moet andersluidende, kritische content (online) gepubliceerd kunnen blijven worden.'







Nieuws




© VVJ - Alle rechten voorbehouden

Everything is going extremely well.
👪
.zZ
?